Alles over de fiets van de zaak
Nederland is een fietsland. Het is daarom ook niet gek dat we ook voor het woon-werkverkeer steeds vaker voor de fiets kiezen. Veel werkgevers en ondernemers maken daarom gebruik van de fiscale regeling ‘fiets van de zaak’.

Ook privé

Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een speed-pedelec (elektrische fiets tot 45 km/u) te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen.

Bijtelling

Vanaf 1 januari 2020 geldt een forfaitaire bijtelling van 7% van de cataloguswaarde van de fiets op jaarbasis. De regeling geldt voor gewone fietsen, e-bikes en speedpedelecs, ongeacht of de werknemer de fiets privé gebruikt.

En als het regent?

Als de werknemer voor de kilometers met de fiets van de zaak een kilometervergoeding ontvangt, is deze vergoeding belast. De werknemer is niet verplicht om met de fiets naar het werk te komen. Wanneer hij met het openbaar vervoer of de auto reist in plaats van met de fiets, bijvoorbeeld als het regent, kan de werkgever hem of haar voor die dagen een onbelaste kilometervergoeding geven.

Ook als de werknemer met de fiets van de zaak naar het station rijdt en dan met het openbaar vervoer verder reist, kan de werkgever de reiskosten voor het openbaar vervoer belastingvrij vergoeden. Werknemers moeten wel kunnen aantonen dat ze met de auto of het openbaar vervoer hebben gereisd.

Opladen accu

In het geval van een elektrische fiets van de zaak kan de werkgever de kosten van het thuis opladen van de accu vergoeden aan de werknemer. Als de werknemer de kosten zelf betaalt komen deze niet in mindering op de bijtelling.

Wat kost de fiets van de zaak?

Als werkgever kun je ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen of fietsen te leasen via een leasemaatschappij.

  • Zelf kopen
    In dit geval betaal je als werkgever zelf de aanschaf van de fiets. Daar kunnen de kosten voor  onderhoud, reparatie, verzekeringen en het opladen van elektrische fietsen nog bijkomen. Dit hangt af van de afspraken die je maakt met je werknemers. De kosten die je maakt voor de fiets, kun je aftrekken van de winstbelasting.
  • Leasen
    Je kunt er ook voor kiezen om fietsen te leasen via een leasemaatschappij. Je betaalt dan maandelijks een leasebedrag waar alle kosten in zijn verwerkt. Deze kosten kun je aftrekken van de winstbelasting.

Eigen bijdrage

De werkgever kan de werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. De werknemer ziet dit terug op zijn of haar loonstrookje.

Werkgever vergoedt soms bijtelling

De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen. In 2020 en 2021 was de WKR tijdelijk verhoogd, in 2022 gaat dit weer terug naar het oude niveau.