Laten we het menselijke aspect niet vergeten

‘Ik wil jullie graag bedanken, want ik heb promotie gemaakt. Wie had dat gedacht 4 jaren geleden!’.

Dit bericht kregen we van een kandidaat die we een aantal jaren geleden plaatsten bij een opdrachtgever. Ze kreeg, ondanks ze niet aan de juiste functie-eisen voldeed, toch de baan waarvoor we destijds bemiddelden. Je hoeft dus niet altijd de juiste hokjes aan te vinken om aangenomen te worden.  

Soms heb je gewoon een kans nodig om jezelf te laten zien. Helaas zien we dat dit wel steeds lastiger wordt voor sollicitanten.  

Applicant Tracking System

Veel (grote) organisaties maken steeds meer gebruik van een Applicant Tracking System (ATS). Met dit systeem wordt er een eerste automatische screening van sollicitanten uitgevoerd waardoor een selectie gemaakt kan worden in welke Cv’s er geschikt zijn voor een bepaalde functie. Dit kan veel werk schelen voor, vooral, grote bureaus die veel sollicitaties binnenkrijgen.  

In een sterk digitaliserende wereld is het niet gek dat ook het recruitmentproces steeds meer data-gedreven wordt. Dit kan het recruitmentproces professionaliseren en makkelijker maken voor de kandidaat. 

CV in de prullenbak

Maar het kan ook betekenen dat jouw CV automatisch in de prullenbak beland zonder dat er ooit een mens naar heeft gekeken. Dat is ontzettend zonde, wat de klik en de juiste instelling van de kandidaat zijn vaak de doorslaggevende factor. Ook wij kunnen binnen ons systeem Cv’s filteren en zoeken op bepaalde functie-eisen. Dit kan behulpzaam zijn maar doordat we al onze kandidaten persoonlijk proberen te spreken verliezen we het menselijke aspect nooit uit het oog.  

Positieve instelling

De kandidaat die ons het bericht stuurde was een jonge vrouw die solliciteerde naar de functie van Commercieel medewerker binnendienst bij onze opdrachtgever. 

In de vacature tekst voor deze functie werden, onder andere, de volgende functie-eisen gevraagd: 

  • HBO werk en denkniveau 
  • Werkervaring in zelfde vakgebied is een pre 
  • Kennis van verschillende talen 
  • Cijfermatig inzicht en affiniteit met de diensten van de organisatie 

De kandidaat waar we een eerste kennismakingsgesprek mee voerden voldeed aan geen enkele van deze functie-eisen en pre’s. Aan één punt in de vacature tekst voldeed ze echter wel: 

  • Een positieve levensinstelling en een doelgerichte mentaliteit 

Want die instelling en mentaliteit had ze! Na het gesprek voelden we direct dat ze geknipt was voor deze functie.  

Laten we het menselijke aspect niet vergeten

Na enig overtuigen bij onze opdrachtgever kregen we na een aantal dagen een belletje dat zij het sollicitatiegesprek daar ook als zeer positief hadden ervaren. Een tweede gesprek volgde en nog diezelfde middag kreeg onze kandidaat een contract aangeboden. Later volgde al snel een contract voor onbepaalde tijd.  

Nu, een aantal jaren later, stuurt ze ineens een berichtje via LinkedIn. Ze is inmiddels doorgegroeid tot International Sales Manager en werkt nog steeds met veel plezier bij onze opdrachtgever.   

De beste kandidaat hoeft niet altijd aan alle functie-eisen te voldoen. Het kan lonen om toch eens het gesprek aan te gaan op basis van die leuke brief, de juiste klik en de gemotiveerde instelling van de kandidaat. Laten we het menselijke aspect niet vergeten.