Thuiswerkers lopen bij Google het risico op een lager salaris

We werken – met ‘behulp’ van de recente pandemie – vaker dan ooit thuis. Dat we na de coronacrisis weer volledig naar het kantoor zullen afreizen valt te betwijfelen. De meeste mensen bevalt het thuiswerken wel en daarom zullen er steeds meer hybride modellen van werken ontstaan.  

Grote techfirma’s zoals Spotify en Twitter maakt het überhaupt niet uit of je nog op kantoor komt. Twitter communiceerde vorig jaar al intern dat het niet uitmaakt of hun werknemers wel of niet naar kantoor komen. Spotify kondigde in maart een vergelijkbare ‘Work from Anywhere’ richtlijn aan.  

Van Amsterdam naar Noord-Groningen

Het thuiswerken brengt nieuwe kansen met zich mee. Het maakt niet meer uit of je kantoor in Amsterdam of Utrecht staat. En wat let je dan nog om te verhuizen naar Noord-Groningen op zoek naar rust, ruimte en natuur? 

Maar is dat eigenlijk wel helemaal eerlijk? In de randstad liggen de huizenprijzen hoger dan in Noord-Groningen en heb je dus met hetzelfde salaris meer te besteden dan je collega’s die in hartje Amsterdam wonen. 

Google

Google zal zich dit ook hebben afgevraagd. Persbureau Reuters kwam gisteren met het bericht dat Google werknemers – die ervoor kiezen om volledig thuis te (blijven) werken – minder betaald kunnen krijgen dan hun collega’s die wel naar kantoor blijven gaan. Het artikel van Reuters lees je hier. 

Afhankelijk van op welke locatie werknemers straks hun laptop openklappen kunnen zij een ander salaris ontvangen dan hun collega’s. Google gaat namelijk kijken naar waar hun werknemers wonen.

Werknemers die in een betaalbare regio wonen krijgen straks minder salaris gestort dan hun collega’s in een duurdere regio.

Werknemers die verder van Sillicon Valley af wonen verdienen dus straks minder dan hun collega’s die vlakbij kantoor gevestigd zijn. Dit geldt wel alleen voor de werknemers die ervoor kiezen om thuis te (blijven) werken. Kiezen zij er voor om wel naar kantoor te pendelen dan worden zij niet gekort.

Screenshots van een interne salaris calculator van Google – gezien door Reuters – laten zien dat werknemers die in Stamford (ongeveer een uur met de trein vanaf New York) 15% minder betaald krijgen als ze vanuit huis zouden werken. Dit terwijl een collega die in New York zelf woont en thuis werkt geen loonsvermindering zou krijgen.  

Twitter en Facebook

Google is niet de eerste werkgever in Sillicon Valley die met dit loonmodel komt. Grote bedrijven zoals Facebook en Twitter hanteren dit model al. Via de internetverbinding VPN, waarmee werknemers inloggen, en soms via zelfs het eigen sociale netwerk kan het bedrijf zien waar zijn werknemers uithangen. Frauderen zit er dus, volgens Zuckerberg, niet in.  

Dit zou betekenen dat, als we dit in Nederland zouden toepassen, verhuizen naar buiten de Randstad en vanuit daar remote werken helemaal niet voordeliger hoeft te zijn. Je krijgt dan immers ook minder betaald.  

Maar is dat eigenlijk wel goed uit te rekenen? Reuters bericht namelijk ook over werknemers die in Lake Tahoe (een regio buiten de stad San Francisco) wonen die er 25% minder verdienen dan hun collega’s in San Francisco. Terwijl de prijzen er gelijk zijn.  

Eerlijk? 

Je kunt je ook afvragen of dit werknemers in bepaalde gebieden nog wel stimuleert om de auto te laten staan. Het heen en weer reizen naar kantoor levert immers meer loon op dan het thuis werken. We kunnen ons niet voorstellen dat dit loonmodel binnenkort bij ons in de polder ook werkelijkheid wordt. Maar wat als dat wel zo zou zijn, is dat dan eerlijk? Tegen welke obstakels zou je aan lopen en zou je er dan nog voor kiezen om in Noord-Groningen te gaan wonen?