Gespannen voor je sollicitatie? Vier tips!

Gespannen voor je sollicitatie? Vier tips!

Gespannen voor je sollicitatie? Vier tips!

Een sollicitatiegesprek kan voor veel mensen een spannend moment zijn, zeker als je er niet vaak één hebt gevoerd. Soms weet je niet wat er van je verwacht wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je van tevoren zenuwachtig bent. In deze blog lees je hoe je positiever en zelfverzekerder het gesprek in gaat!

Denk je van tevoren al veel na over een sollicitatiegesprek? Dat is begrijpelijk. Vooral voor mensen die al jarenlang bij dezelfde organisatie zitten of als je als starter net de arbeidsmarkt betreed. Om zo ontspannen mogelijk over te komen tijdens je sollicitatie, kun je een aantal dingen doen. Wij helpen je er graag bij:

1. Wees assertief

Een sollicitatiegesprek is geen eenrichtingsverkeer meer waarbij de werkgever alle spelregels bepaalt. Het is veel meer een gesprek op basis van gelijkwaardigheid. Daarom is het verstandig om jezelf goed voor te bereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk! Bedenk wat je wil weten over de organisatie en functie. Zo zorg je ervoor dat jouw (toekomstige) werkgever niet alleen de vragen stelt, maar dat je zelf ook assertief bent.

2. Blijf positief

Een positieve instelling kan je goed helpen als je naar binnenstapt. Neem het gesprek niet al te serieus en zie het als een kennismaking. Maak je niet te druk. Zo kom je zelfverzekerder over. Hoe tof de functie ook is: er zwemmen altijd meer vissen in de zee. En met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, komen er zeker nog veel meer kansen!

3. Voorbereiding, voorbereiding én nog eens voorbereiding

Zorg dat je weet met wie je het gesprek hebt en welke functie je gesprekspartners hebben. Zoek op social media je gesprekspartners op. Onthoud de namen en gezichten goed. Bij binnenkomst kun jij je dan beter concentreren op hoe je jezelf voorstelt en hoef je minder te letten op wie, wie is.

4. Vraag het ons

Stel je vraag aan ons. Als ervaren deskundigen kunnen wij je verder helpen en voorzien van de juiste informatie. Bel of app ons via: 050-3171142. Mailen kan natuurlijk ook: nadia.oukake@aksend.nl

Of reageer in de comments.

Yes! Uitgenodigd voor een tweede gesprek

Yes! Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Goed bezig, maar nu word je toch weer zenuwachtig. Tijdens een tweede sollicitatie word dieper ingegaan op verwachtingen, communicatieve skills en je persoonlijkheid. Daarnaast kun je inhoudelijk ook meer uitgedaagd worden. Maak je niet druk en blijf rustig. Je kan dit! Dat heb je inmiddels al bewezen.