Werkstress

Hoe leidt je een gelukkiger (werk)leven Wij geven je vijf tips om werkstress te verminderen!

Werkstress

Werk is een groot deel van ons leven wat veel voldoening kan schenken, maar helaas ook stress veroorzaken. Werkstress is een uitdaging waarmee velen van ons te maken hebben. Het goede nieuws? Er zijn manieren om deze stress te overwinnen en een gelukkiger (werk)leven te leiden. Wij geven je vijf tips!

Maar eerst... Hoe ontstaat werkstress?

Voordat je gaat onderzoeken hoe werkstress te verminderen, is het van belang dat je weet waar het vandaan komt. Zo kun je het in de toekomst voorkomen. Werkstress kan ontstaan door:

🔸 Hoge werkdruk:
een overladen werkschema kan leiden tot overbelasting en uitputting, waardoor de stress toeneemt.

🔸 Strakke deadlines:
wijs specifieke tijdsblokken toe aan verschillende taken en houd je hier strikt aan. Geef jezelf ruimte voor pauzes en ontspanning. 

🔸 Gebrek aan autonomie:
het gevoel van geen controle te hebben over het werkproces kan stress veroorzaken. Autonomie is belangrijk voor het welzijn op het werk.

🔸 Slechte werkomstandigheden:
oncomfortabele werkplekken, gebrek aan voorzieningen of ongezonde werkomstandigheden dragen bij aan werkstress.

🔸 Conflictueuze relaties op de werkvloer:
problemen met collega’s of leidinggevenden kunnen een negatieve invloed hebben op de werksfeer en het welzijn.

Heb je last van werkstress? Dan is het van essentieel belang om deze bronnen van werkstress te herkennen. Zo ga je effectief om met de stress en creëer je een gezonde werkomgeving. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor anderen. 

Hoe je werkstress kunt verminderen

🔸 Timemanagement: 
leer effectief om te gaan met je tijd door prioriteiten en realistische doelen te stellen. Dit helpt de werkdruk te verminderen. Wil je meer over dit onderwerp weten? Wij schreven er een artikel over. Lees hier meer.

🔸 Communicatie:
geef je grenzen aan. Open en duidelijke communicatie met collega’s en leidinggevenden kan conflicten verminderen en een positieve werkomgeving bevorderen.

🔸 Gezonde levensstijl:
zorg voor voldoende rust, regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet om je energieniveau op peil te houden en stress te verminderen.

🔸 Ontspanningstechnieken:
leer ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga om stress te verminderen en kalmte te bevorderen.

🔸 Zoek steun:
praat met een vertrouwde collega, vriend of professionele hulpverlener om je gevoelens te uiten en oplossingen te vinden voor werkgerelateerde stress.

Het is erg belangrijk dat je proactief bent in het beheren van werkstress. Door deze strategieën toe te passen, kun je een gezonder en gelukkiger werkleven leiden. Pas je al één van deze tactieken toe? Dan ben je op de goede weg!

Heb je toch nog wat hulp nodig of vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek over ambities, kansen en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Zo vind je jouw kracht!